Няма добавени продукти
Черният кимион в древността

Черният кимион в древността

Черният кимион като хранителна добавка е от онези продукти, които несъмнено, ако не сте опитали досега, то не губете време. Толкова малък на вид, но набиращ все по-голяма популярност заради множеството си функции и изобилие от ползи за здравето: от общото укрепване на до почти всяка една болест, която ежедневието може да ни поднесе. Но как той се е появил и каква е историята му, ще разгледаме в настоящата статия.

Съдържание на статията

 1. История и наименования
 2. Черният кимион в Египет
 3. Черния кимион в Рим
 4. Хипократ за черния кимион
 5. Диоскоридис за черния кимион
 6. Черният кимион в мюсюлманския свят
 7. Авицена за черния кимион
 8. Черният кимион в Индия
 9. Черният кимион днес
 10. Заключение

История на черния кимион

Днес черният кимион набира популярност, но нека се върнем назад към историята, за да видим кога всъщност се е появил той за първи път, както и да разгледаме някои интересни и любопитни факти.

Черният кимион не е подправка и не трябва да се бърка с обикновения кимион. Според учените за първи път той се появава преди 8000 години, а преди около 2000 години срещаме и първи белези от съществуването му. Археолози правят разкопки и откриват семена. Дълго време те проучват и разучават и отговорът не закъснява. Това е ново откритие с името Черен кимион. Датира от периода на неолита и мезолита.

Въпреки това много от ползите му остават въпросителна, поставят се въпроси, които тепърва историята ще им даде отговор и ще задоволи любопитството ни.

🛒 Разгледай продуктите от черен кимион
Натурални масла и добавки

Черният кимион в Египет

За първи път в документираната история на черният кимион се откриват следи в Древен Египет. Въпреки че той е не толкова позната добавка бил неотменим помощник за подобряване на храносмилането. За първи път е открит в гробницата на Тутанкамон, точно това доказва и че е растение, което е било широко използвано и с важно значение.

Смята се, че личните лекари на Тутанкамон, лекували със семената на черен кимион, кашлицата му, а и всякакви проблеми, свързани с дихателната система.

Тутанкамон лекувал кашлица с черен кимион

Археологът Хауърд Картър е този, който при направени проучвания, намира флакончето с непознато масло, но какво е то? Въпреки многото неизвестни около неговата поява, както и използване, със сигурност са гарантирани множеството му функции и ползи върху здравето.

За черният кимион се говори и в Стария Завет. Там кратко е посочено как се добива и обработва, за да може да се запазят максимално ползите от него. Той е наречен лек, който лекува всичко. Тепърва обаче остава останалия свят и ние днес да се убедим в ползите и предимствата му.

Черният кимион и ползите му за красотата от древността

Черният кимион, както вече споменахме, има множество функции и ползи за здравето от това, че е мощен имуностимулатор, до помощ при болки в гърба, кръста, ставите, проблеми с дихателните пътища, но ако мислите, че това са единствените му приложения, грешите. Черният кимион е като онези тайнствени кутии, от които винаги може да се извади още и още изненади, а именно: Черният кимион помага за сияйна коса и кожа.

Черният кимион и Клеопатра

Тя е била повелителката на Древен Египет, красива, силна и неустоима. Можела е да омая, както с владетелските си качества и далновидност, така и с неустоим чар. Тя е държала много на дългата си черна коса, но и сияйна кожа. Именно затова един от фактите, който е известен е,че се е къпела в мляко, което да хидратира кожата й, да я подхрани и така да запази младоликия си вид.

Но Клеопатра имала и други хитрини, за да поддържа сексапила си, а именно с черен кимион. Тя използвала масло от на черен кимион за своите бани. По този начин се заздравявала кожата, ставала по-еластична, а това предпазвало от своевременна поява на бръчки.

Допълнително можело да се добави и към млякото, с което се къпела за хидратация.Също така маслото от черен кимион можело успешно да се прави на маска за коса. Така се сгъстява, предпазва от косопад и накъсване на краиищата, а тя е сияна. Това са част от малки тайни, които Клеопатра криела, но днес е разкрита и достигнала до нас. С такива малки хитрини към неотразимо Аз на египетска владетелка.

Черният кимион и Нефертити

Отново става въпрос за Египет и неговите цветя. Нефертити е царица, омъжена за египетския цар Ехнатон царувал от 1353 пр.н.е. – 1336 пр.н.е. Името ѝ означава „Идващата красота“ или „Красавицата дойде“. Тя също имала своите малки тайни как винаги да изглежда впечатляващо и зашеметяващо.

Според нея тя е имала важно значение и силна лечебна сила. Самата царица я използва като масло или балсам, който да нанася на кожата си. Така тя не само сияела, но и запазвала красотата и младостта си.

Според Нефертити със семената от черен кимион се забавя процеса на стареене и си на крачка от вечна младост. Едновременно с това е капка за добър тонус.

🛒 Вземи масло от черен кимион
Влез в магазина

Черният кимион в Рим

Макар че за първи път се говори за използване на черния кимион в Древен Египет, той е бил познат и на римляните. Те го наричали гръцки кориандър. Това сравнение едва ли е случайно.

За римляните кориандърът не е само подправка за средиземноморска кухня, но и незаменима добавка към всяко ястие с много полезни свойства. Въпреки това имайте предвид, визуално прилика между кориандърът и черния кимион, има, и то огромна.

Черният кимион по време на римските войни

За да бъде велика една империя, каквато и Римската, то тя минава през различни етапи на възходи и падения. Несъмнено тежки са тези на войни, които дават много жертви, редом с величието.

Случайно появил се черния кимион, започнал да се използва и от войниците, които са пострадали по време на сражението. Лекарите в лагерите правели мехлеми, с които мажели засегнати участъци и дълбоки рани. По този начин спирали кръвта и подпомагали бързото зарастване, без да има риск от инфекции или поне неговото минимализиране.

Откритието на Хипократ за черния кимион

Хипократ е наричан “Баща на медицината”. Той е популярен, както с множеството си проучвания, включително как влияе околната среда на организма ни, така и с афоризми и крилати фрази, но известната и полагана от млади бъдещи лекари Хипократова клетва. Той е новатор, който обичал да изследва това, което е непознато и да ходи по неутъпкания път.

Самият експериментирал със семената и установил, че помагат и подобряват умственото и физическото му състояние. Черният кимион давал тонус, намалявал умората, минимизирал болката и схващанията в мускулите, но и спомагал за оросяването на мозъка.

Диоскоридис и черният кимион

Той е известен древногръцки лекар, фармаколог и ботаник. Голяма степен от трудовете му са посветени на изследване на билките и тяхното действие върху общото състояние на организма. Точно затова и отделя внимание Диоскоридис на семената от черния кимион.

Според него той е лек за общи неразположения. С него може да се лекува зъбобол, главоболие и други телесни болки. Затова обобщено го нарича “Лек за почти всичко и билка на Боговете”.

Черният кимион в мюсюлманския свят

Черният кимион е не по-малко популярен и използван и в мюсюлманския свят. Той като растение вирее добре на територията на арабския свят, като днес успешно се отглежда и произвежда в нашата южна съседка Турция.

Черният кимион според пророк Мохамед

Той е арабски политически и лидер и пророк на исляма. Той е наричан Последният от пророците. Някои от изразите, които намират широко приложение с точността и прозорливостта си и до днес са фразите за приятелството:

“Приятелите са като две ръце, едната мие другата”

или за смисъла на живота

„Силен човек не е този, който победи врага си с борба, а този, който владее себе си в момент на гняв.“

Точно той, прозрял много мъдрости за живота, изследва и проучва черния кимион. Затова и думите му са:

”В Черното семе има лек за всичко, освен за смъртта”.

Кратко и точно казано и обобщава всичките полезни свойства на черния кимион. Той не само помага за имунитета и изграждането му, но и за кожата, косата, при проблеми с жлъчката, панкреасит, гастрит, дори при лечение на рак…единствена, за съжаление, все още непобедима, е смъртта.

Любопитни факти за черния кимион в Арабския свят

 • Първоначално в арабския свят се гледало на него с голяма доза недоверие, дори имало период, в който тайно било проучвано, за да се докажат полезните му свойства;
 • Бързо набира популярност и започва да се използва за лечение на болести като гастир, бронхити и други болести на дихателните пътища и при камъни в бъбреците, а след това постепенно започва да се използва за всичко, за което се търси лек. Черният кимион дава отговор, и то добър;
 • В арабската кухня се използва като подправка към ястията, особено за да им придаде по-горчив и пиперлив привкус, а също и към сирена, но интересно е добавянето му десерти или добавка към черния хляб;
 • „Çörek otu” е наименованието, с което е известен в Турция.

Авицена и прозренията му за черния кимион

Авицена е лекар, философ, естественоизпитател, поет и музикант. Той е последовател на Аристотел и е една от най-значимите фигури на Ислямския златен век. В желанието си да изследва непознатото, той се докосва до магичното семе от черен кимион.

„Канон на медицината” е негова книга, в която пише, че черният кимион активира енергията, като по този начин спомага за преодоляването на умората и отпадналостта. Точно това потвърждава едно от полезните му действия, а именно тонизиране. Приемът му премахва натрупаната умора, зарежда с нови сили, мускулите вече не са схванати, а сякаш са получили релаксиращ масаж.

🛒 Виж хранителните добавки с черен кимион
Онлайн магазина

Черният кимион в Индия

Черният кимион намира приложение и в Индия и най-вече последователите на Аюрведа. Аюрведа е система за грижа за здравето с корени в Индия. Дума се превежда като „знание за живота“.

Принципите на Аюрведа са насочени към опазване на живота – здравословни навици и терапия не само на тялото, но и на психиката, взаимоотношенията и духа.

Според аюрведичната медицина черният кимион има суха и лека природа, но горчив вкус и лют послевкус, но и загряващо действие. Затова се използва за лечението на диария, хемороиди, кашлица, треска и отпадналост.

Семенцата подобряват зрението и дейността на мозъка и улесняват храносмилането. Редом с всичко това спомага за увеличаването на Агни или храносмилателният огън, а от неговата сила зависи и цялостното здравословно състояние на организма ни.

Черният кимион днес

Д-р Гари Нал казва: „Всеки път когато поглъщате черен кимион, вие стимулирате имунната си система да се бори от ваше име и да повишава броя на своите клетки естествени убийци”, което говори за способността на черния кимион да укрепва имунната система и успешно да лекува дори и най-опасните нападатели като рак и ХИВ.

Въпреки че е познато от повече от 2000 години, засилен интерес представлява през последните 40 години. За този период са направени над 200 университетски проучвания. Черният кимион е с 5 патента: за борба и лечение на астма и алергии, диабет, псориазис, а също като антивирусно средство и имуностимулатор и инхибитор на растежа на ракови клетки.

Черният кимион има 100 активни компонента и безспорно е продуктът, който може да се ползва при всяка болка.

Но черният кимион днес е застъпен широко и в сферата на козметиката. Известните сестри Кардашиян, в своята линия за коса и кожа, дори залагат на него и продуктите от цяла серия са на основа черен кимион. Самата Ким Кардашиян многократно е питана как поддържа косата си толкова дълга, а същевременно здрава, силна и бляскава. А отговорът е прост: С черен кимион.

🛒 Масло от черен кимион за твоето здраве
Влез в магазина

Заключение за черният кимион от древността до днес

Черният кимион, независимо дали е на капсули, на семена или масло, от непознато и неизвестно, днес се превръща в незаменим помощник и приятел, както за имунната ни система, за да се изправим силни пред всяко едно предизвикателство, но и да посрещаме болестите с един приятел, който е наш гръб. Едновременно с това само с черен кимион може да имаме кожата на Клеопатра, красотата на Нефертити, допълнени с нашия чар.

Related Articles