Няма добавени продукти
Черен кимион - произход, хранителни стойности и приложения

Черен кимион - произход, хранителни стойности и приложения

Черният кимион е натурален продукт, който има множество ползи, които са познати от векове. Смятало се е, че всичко, освен смъртта, може да се излекува с масло и семена от черен кимион. В наши дни маслото е един от най-големите хитове в световния пазар на здравословните храни.

В тази статия ще ви предоставим подробна информация за хранителните стойности на черния кимион, произхода на продукта и неговите полезни свойства. Ще ви разкажем за начина на употребата и как чрез употребата му да подобрите вашето здраве и външен вид.

Какво представлява черния кимион

Черният кимион е едногодишно тревисто растение, високо около 40-60 см. То е от семейство Лютикови, разред Лютикоцветни. Семето и маслото, получени от него, могат да се намерят под различни имена.

Наименования, под които е известен черния кимион

За ваше улеснение, ви представяме най-популярните наименования, под които е известен продуктът:

 • Черно семе
 • Фараонско масло
 • Влакодай
 • Чернушка
 • Полска челебитка

🛒 Влез в магазина за черен кимион
Натурални масла и добавки

Произход на черния кимион

Изследванията за черния кимион датират от 1964 г., като растението произлиза от Югозападна Азия. В днешни дни, растението се отглежда на различни места, а ето и някои от тях:

Хранителни стойности на черния кимион

Този продукт съдържа множество полезни вечества. По-долу ще рагледаме количеството на всеки елемент, което се съдържа в 100мл. масло от черен кимион.

Натрий

Съдържат се 88 мг. натрий в 100 мл. черен кимион. За сравнение, в джинджифила се съдържат 13 мг. Натрият е изключително важен електролит и основен йон в човешкото тяло. Той поддържа нормалното ниво на течности в тялото.

Калий

Приблизително 1694 мг., на 100 мл. За сравнение, в джинджифила се съдържат 415 мг. Калият е един от жизненоважните макроелементи в човешкия огранизъм. Той отговаря за много процеси като свиването на мускулите, нервните сигнали, баланса на течности и сърдечните контракции.

Белтъчини

Съдържат се около 16 гр., на всеки 100 мл. За сравнение, в джинджифила се съдържат 1.8 гр. Те са една от най-важните съставки на живата материя и без тях, животът би бил немислим. Белтъчините са втората най-разпространена субстанция след водата и участват в процеси, свързани с храносмилане, изграждане и регенериране на тъкани.

Витамин А

В 100 мл. масло, се съдържат 135 IU витамин А. За сравнение, в джинджифила се съдържа 0 IU. Той подпомага имунната система и оказва положително влияние върху зрението, костите, косата и кожата.

Калций

В 100 мл. масло, се съдържат 1196 IU. За сравнение, в джинджифила се съдържа 16 мг. Основната роля на калцият е да поддържа здравината и плътността на костите. Но освен това, той играе роля в много други физиологични процеси, като съсирване на кръвта, мускулна контракция, регулиране на ензимната активност и други.

Витамин C

Съдържат се 21 мг. на всеки 100 мл. За сравнение, в джинджифила се съдържат 5 мг. Витамин С е един от най-важните витамини, тъй като подпомага изхвърлянето на тежките метали от организма, допринася за подобряване на метаболизма, усвояване на желязото, бори се с депресията, стреса и стимулира имунната система. Той подпомага също образуването на колаген, който се грижи за здравето на зъби, венци, кости и кръвоносни съдове.

Витамин B6

Съдържат се 0.5 мг., на 100 мл. За сравнение, в джинджифила се съдържа 0.2 мг. Витамин В6 играе важна роля при обновяване на имунната система, подпомага метаболизма, контролира нивото на мазнините и по този начин предпазва от сърдечни заболявания. Използва се също при лечение на емоционални разстройства, както и при редица кожни проблеми, като акне, екземи, суха кожа, пърхот и косопад.

Магнезий

В 100 мл. масло, се съдържат 385 мг. За сравнение, в джинджифила се съдържа 43 мг. Магнезият е невероятен минерал, с множество полезни свойства. Той спомага за по-пълноценен сън, освобождава от стреса, увеличава енергията, хидратира кожата, помага при мускулни болки и болки в ставите, поддържа здравословно кръвното налягане, и ускорява мозъчната функция.

🛒 Вземи хранителна добавка с черен кимион
Влез в магазина

Основни приложения на черния кимион

Черният кимион има множество приложения за вашето здраве и красота. Ето и основните от тях:

Приложение 1) Лечение и превенция от сериозни заболявания

 • Превенция от рак - множество изследвания доказват ползата на маслото за лечение на различни видове рак - на мозъка, на белия дроб, на дебелото черво и други.
 • Лечение на Диабет тип 1 - маслото се счита за потенциален естествен хипогликемичен агент, който може да подобри динамиката на спад в нивата на глюкозата.
 • Лечение на Диабет тип 2 - маслото позволява да направите кръвта по-течна и да подобрите кръвообръщенито.
 • Алергии и астма - маслото създава анти-асматични реакции и облекчава различни видове алергии.
 • Повишаване на имунитета - маслото съдържа мощни антиоксиданти, полезни витамини и киселини, подсилващи имунната система.
 • Унищожава вируси, бактерии и гъбички - маслото от черен кимион помага в борбата с бактерии като салмонела, листерия, е.коли и други.

Приложение 2) Нежна грижа за коса, лице и тяло

 • Здрава и силна коса, без косопад - укрепва фуликулите, успокоява скалпа и стимулира растежа на косата.
 • Забавяне на побеляването на косата (в случай, че не е генетично обусловено) - при редовна употреба, маслото потиска изчерпването на пигментни клетки във фоликулите, чиято загуба е една от основните причини за преждевременно побеляване.
 • Тен и премахване на тъмните петна по лицето - кимионът засилва производството на меланин, лекува белезите и предотвратява появата им.
 • Гладка кожа - маслото от черен кимион съдържа над 100 витамини, минерали и мастни киселини, които регенерират и тонизират кожата. Маслото хидратира кожата в дълбочина, поддържа еластичността й и забавя процеса на стареене.
 • Подходяща при акне и мазна кожа - при всекидневна употреба, маслото намалява производството на себум, възпрепятства запушването на порите о успокоява кожата при възпаления, акне, екземи и други кожни раздразнения.

Приложение 3) Отслабване и контролиране на теглото

 • Отслабване - кимионът намалява апетита и подобрява усвояването на глюкозата, което помага в борбата с излишните килограми
 • Подобряване на храносмилането - черният кимион помага за намаляване на спазмите и подуването на стомаха.

Начин на приемане на маслото

Маслото може да се приема по различни начини, в зависимост ефектите, които желаете да постигнете. Един от начините е да се приема вътрешно, в правилните дозировки. Може да се използва и външно, като се втрива чисто, разредено или подсилено с етерични масла, върху проблемните зони при артрит, ревматизъм, диабет, болки в гърба, кръста и други участъци.

Маслото може да се нанася и в корените на косата, за подсилване на скалпа и предотвратяване на косопода, както и да се нанася върху лицето, за изглаждане и заличаване на петна.

🛒 Разгледай продуктите с черен кимион
Натурални масла и добавки

Обобщение за произхода, хранителните стойности и приложения на черния кимион

Черният кимион е подправка, произлизаща от Азия, но в момента е разпространена и на други места, което го прави достъпен за всеки, който желае да се възползва от нейните благотворни ефекти. Наличието на множество витамини, минерали, анокиселини и други полезни вещества, прави черния кимион толкова полезен, както за поддържане на жизнеспособността, така и за подобряване работата на отслабени, увредени и болни органи, и системи. Черният кимион е натурално средство, което може да се използва за профилактика, лечение, отслабване и козметични процедури. Накратко казано, черният кимион събира всички ползи в един продукт. Не случайно го наричат “течното злато на фараоните”…

Related Articles